Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan şeftali kiraz ve kayısı gibi gülgiller ailesindendir. Şeftalinin ana vatanının Doğu Asya ve Çin olduğunu düşünülmektedir. Çin de şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülmüştür. Çin sanatında çömlek ve porselen dekorasyonunda kullanılmıştır. Avrupa'ya İran'dan İspanyollar tarafından getirtilmiştir. Romalılar MÖ 1000 yıllarında bu meyveyi tanımışlardır. Romalılar şeftaliye "Prunus Persica" adını vermişlerdir.
Çekirdeği kolay ayrılana yarma şeftali, ete yapışık olana et şeftalisi denir. Yarma şeftali genellikle taze meyve olarak tüketilir. Et şeftalisi ise konserve yapımında kullanılır. Nektarin denilen tüysüz bir çeşidi de vardır. Çekirdeği tek ve serttir.
100 gr. taze şeftalinin içerdiği önemli besin değerleri şöyle sıralanabilir: 38 kalori; 0,6 gr. protein; 9,7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 19 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,5 gr. demir; 1 mgr. sodyum; 202 mgr. potasyum: 10 mgr. magnezyum; 1.330 IU A vitamini; 0.02 mgr. B1 vitamini; 0,05 B2 vitamini; 1 mgr. B3 vitamini; 0,024 mgr. B6 vitamini; 2.3 mcgr. folik asit ve 28 mgr. C vitamini. Beyaz etli şeftalinin A vitamini içeriği düşüktür.
Şeftalinin faydaları saymakla bitmez. Önemli bir beta karoten deposudur. İçerdiği A vitamini kanserle savaşta birebirdir.
- Ağız kokusunu alır.
- Böbrek taşlannı eritir.
- Bağırsak kurtlarını öldürür ve olgunu yumuşaklık yapar.
- Kanı zehirlerden temizler.
- Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.
- Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.
- Bol miktarda idrar söktürür.
- Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler.
- Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
- Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10 dakika bekletin.çay gibi içilirse bağarsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.
- Şeftali ağız ve midede salgıyı arttırarak hazma yardım eder. Yemek üzerine yenilen şeftali hazmın çabuk ve kolay olmasını sağlar.
- Gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir
- Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar.
- Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar,
- Sabah aç karnına ve gece yatarken 1-2 olgun şeftali yenir ya da suyu içilirse İdrar yollarında kum ve taşı döker, yeniden olmasını önler. Bol bol idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyu atar. Antioksidan özelliğiyle toksik maddelerin vücuda vereceği zararları önler.
- Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın.10 dakika bekletin. Çay gibi içilirse bağarsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.
- Sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar, uykusuzluğu giderir
- Gece körlüğünü önleyici özelliğine sahiptir.
- Şeftali ve badem, her ikisi de vitamin-mineral açısından güçlü. Bu tatlıda savaş beşlisi olarak adlandırılan (A,C, E vitaminleri, çinko ve selenyum mineralleri) Vücutta A vitaminini oluşturan temel madde olan betakaroten, şeftalide çok zengin miktarda bulunur kansere, yaşlanmaya karşı koruyan en güçlü vitamin ve minerallerden dördü de var olduğu söylenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder